Новият парламент: Евроскептиците  със сериозни победиИзборите ще се запомнят с

...
Новият парламент: Евроскептиците  със сериозни победиИзборите ще се запомнят с
Коментари Харесай

Новият ЕП: Зелените политики ще са водещи

Новият парламент: Евроскептиците 
със съществени победи

Изборите ще се запомнят с рекорден брой дали своят вот - 51%, " зелените " политики ще бъдат водещи

Синхуа 

Ландшафтът на европейската политика се трансформира, защото крайнодесни и националистически политици реализираха съществени победи на изборите за Европейски парламент (ЕП), макар че партиите, ангажирани с подсилване на Европейския съюз (ЕС), резервираха над две трети на местата.

Тазгодишните избори означиха рекорден брой участници, защото близо 51% от 426 милиона гласоподаватели в 28-членния блок гласоподаваха от 23 до 26 май.

„ За пръв път от 25 години имаме изборна интензивност, която се усилва с повече от 50%. Европа се завръща! Това е първата огромна вест за изборите “, съобщи някогашният белгийски министър председател Ги Верхофстад, водач на групата на АЛДЕ - третата най-голяма група на Екологичен потенциал. 

На предходните избори за Европейски парламент преди пет години Европейски Съюз беше разтресен от бежанските рецесии, множеството терористични офанзиви, Brexit и невиждан тормоз от другата страна на Атлантическия океан.

Евроскептиците се усилват през тези години, а неотдавнашните изследвания преди изборите подхранваха спекулации дали ще има прекосяване към извънредно десни или евроскептични партии в целия континент.

Ранните резултати от изборите демонстрираха, че тези, които желаят да откъснат властта на Европейски Съюз, са спечелили за сметка на две обичайни водещи партии, само че не задоволително основни, с цел да извърнат лодката.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ФРАГМЕНТИРАНЕ

В продължение на четири десетилетия Екологичен потенциал беше очевидец на " огромна коалиция " на дясноцентристките и левоцентристките партии, защото те направляваха над половината от местата в Екологичен потенциал.

Тази година и двете - Групата на Европейската национална партия (ЕНП) и Прогресивният алианс на социалистите и демократите (S&D) - изгубиха десетки места, като бяха лишени от болшинство за първи път.

Първите резултати демонстрираха, че ЕНП завоюва 179 места, а S&D - 150 места, като дружно съставляват по-малко от половината от 751-членния законодателен орган.

Центристката група АЛДЕ и " Зелените " заемат трето и четвърто място в Екологичен потенциал със 107 и 70 места надлежно.

Междувременно евроскептиците са постигнали известни победи. Във Франция извънредно дясната партия Национален Фронт (НФ), водена от Марин Льо Пен, дълготраен критик на Европейски Съюз, се сблъсква с партията на президента Емануел Макрон.

Според Бернард Сананес, президент на института за изследвания в Елабе, НФ се е възползвала от разочарованието на жителите, което е довело до крах на Макрон.

В Италия лигата на евроскептиците, водена от вътрешния министър Матео Салвини, се обрисува като победител.

В Германия обаче антиевропейската и антимигрантската партия Алтернатива за Германия, завоюва по-малък дял, в сравнение с националните избори през 2017 година, а крайнодясната партия не реализира никакви триумфи в Холандия.

" Резултатите от изборите за Европейски парламент демонстрираха, че десните сили ще усилят въздействието си в Европейския парламент, само че няма да повлияят доста на процеса на европейска интеграция, тъй като голямото болшинство от политическите сили към момента се застъпват за по-нататъшна интеграция в Европа, " сподели Гу Сююу, шеф на Центъра за световни проучвания в немския университет в Бон.

ЗЕЛЕНА ВЪЛНА

Един от основните резултати от изборите е издигането на " Зелените " в европейската политика, като в този момент те стават четвъртата по величина група в Екологичен потенциал и са настроени да завоюват по-голямо въздействие в Европа, по-специално в стопански мощната Германия.

Партията ще бъде втората по величина в Германия, която ще удвои каузи си от към 10% преди пет години, до над 20% тази година.

Във Франция Ecologie-Les Verts се чака да завоюва 13,1% от гласовете, което я прави третата по величина политическа мощ след партиите на Льо Пен и Макрон.

Действията, свързани с климата, също постоянно бяха обещани от Франс Тимерманс, водещ претендент на лявоцентристката S&D, втората по величина група в Екологичен потенциал, която предполагаше, че тематиката е била възприета от по-широка публика.

Анализаторите обявиха, че тласъкът на Екологичен потенциал да следва задачите на Обединените народи за стабилно развиване и да покачат задачите в региона на климата, би могъл да оформи неговата вътрешна и външна политика през идващите години.

" Особено въпросите, свързани с опазването на околната среда и изменението на климата, ще станат политически въпроси с по-голяма угриженост в Европа заради положителното показване на Зелената партия на изборите ", сподели Гу.

" Новите водачи на Европейски Съюз е малко евентуално да подценен тези промени в бъдеще. Вместо това те могат да положат повече старания в тази област ", сподели той.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР